Allergiat – joka kevään vitsaus

Kevät on meille erittäin ihanaa aikaa, ja jopa vuoden paras aika. Talvi alkaa väistyä, ja sulavien lumien alta paljastuvat paljaat maat, jotka odottavat kukkien satoa. Valon määrä alkaa lisääntyä radikaalisti, ja mieli on virkeä pitkän ja kylmän talven jäljiltä. Moni odottaa luonnon heräämistä kevääseen, sillä nupuillaan oleva ja alati kasvava luonto ovat kaunis näky verkkokalvoilla.

Keväällä on kuitenkin toinenkin puolensa, joka koskettaa yllättävän monia meistä suomalaisista. Kevät tarkoittaa monelle erittäin tuskaista allergiakautta – jota edes kauniisti kukkaan puhkeavat luonnon kasvit ja puut eivät pysty peittoamaan.

Juuri kevään aikana puhkeava ja kukkiva luonto on allergiaoireista kärsivälle henkilölle syy, miksi allergia ja sen aiheuttamat oireet syntyvät. Tästä artikkelista saat hieman perustietoa luonnon aiheuttamasta allergiasta ja sen oireista, sekä vinkkejä allergiasta johtuvien oireiden helpottamiseen.

Mitä allergiat ovat, mistä ne johtuvat?

Lyhyesti ja selkokielisesti sanottuna allergia tarkoittaa sitä, että oma keho pyrkii taistelemaan vierasta ainetta vastaan. Esimerkiksi kehoon ajautunut siitepöly aiheuttaa hälytysreaktion, jolloin keho pyrkii esimerkiksi nuhan ja aivastelun avulla poistamaan vaarallisen aineen sisältään. Hieman tieteellisemmin ilmaistuna allergia tarkoittaa kehon immuunijärjestelmän viallista toimintaa ulkopuolisia asioita kohtaan.

Immuunijärjestelmän hälyttäjät löytyvät veren valkosoluista, jotka ylireagoivat vieraaseen aineeseen. Ne alkavat muodostaa erilaisia kemiallisia välittäjäaineita, kuten histamiinia. Histamiini aiheuttaa allergisen reaktion puhkeamisen sekä ulospäin näkyvät oireet, kuten ihossa tapahtuvat muutokset, nuhan, aivastelun ja silmien vuotamisen.

Voiko allergiaa parantaa?

Allergia on synnynnäinen ominaisuus, jota ei itsessään voi parantaa. Vaikka taipumus saada allergisia oireita eri ruoka- tai muista aineista on periytyvää, ei se silti automaattisesti tarkoita, että allergisen vanhemman lapsetkin ovat allergisia. Ja vaikka näin kävisi, modernit tekniikat siedätyshoidossa auttavat usein lasta pääsemään eroon allergioista. Siedätyskyvyn kasvattaminen onkin yksi avaintekijä, kun lähdetään etsimään helpotusta allergiaan. Toisinaan allergiat saattavat kadota iän myötä, tai vastapainoisesti puhjeta vasta aikuisiällä.

Helpotusta omiin allergiaoireisiin

Allergiaa ei sinänsä voi parantaa. Oireita voi kuitenkin helpottaa. Monet allergikot, jotka joutuvat huonon näön takia käyttämään silmälaseja, toivovat, että silmälasien sijaan kuukausilinssit kuuluisivat oman arjen välineisiin. Allergia saattaa kuitenkin aiheuttaa sen, ettei piilolinssejä voi käyttää, koska silmät ovat allergian takia herkät. Silmien oireita voi kuitenkin helpottaa esimerkiksi silmätipoilla, joita on kehitetty erilaisten allergioiden kanssa kärsiville.

Myös muita allergiaoireita voi helpottaa runsaasti. Esimerkiksi nuhaa ja muita flunssan kaltaisia oireita voi lievittää käyttämällä apteekista saatavia allergialääkkeitä. Useimmissa allergialääkkeissä huomattavin sivuvaikutus on uneliaisuus ja väsymys, mutta apteekeista on saatavilla myös versioita, jotka eivät aiheuta käyttäjälle uneliaisuutta.

Erilaiset rasvat auttavat allergian aiheuttamiin iho-ongelmiin. Toisinaan keväällä puhkeavat allergiat esiintyvät kehossa vatsan toiminnan heikentymisenä – tähän voi ottaa avuksi vatsan toimintaa tukevan ruokavalion, tai helpottavia käsihoitolääkkeitä apteekista. Kaikista tärkein hoito-ohje on kuitenkin allergiaa aiheuttavien kasvien välttäminen ja lepo.

Kevään ja kesän riesa: siitepölyallergia

Siitepölyallergia johtuu keväisin ja kesäisin kukista, kasveista ja puista irtoavasta siitepölystä. Erityisesti koivu ja heinä aiheuttavat oireita. Oireet voimistuvat sitä mukaa, mitä enemmän ilmassa on siitepölyä. Siitepölyallergiaa tulee hoitaa aina tapauskohtaisesti. Yleisin tapa helpottaa oireita on hankkia apteekista antihistamiinivalmiste, ja sen ohelle suositellaan nenäsumutteita.

Reply