Pöpökausi – Käsihygienia tainnuttaa monta turhaa tautia

 

Kausiflunssat ovat maailmanlaajuinen ilmiö. Pienten lasten vanhemmille sairastuvan pitäminen ja arjen järjestäminen on melkoista sovittelua. Tarhan aloittaneet lapset sairastelevat usein muita herkemmin ja tarttuvat samalla myös muun kotiväen. Lapsen sairastelu on normaalia, immuniteettisuoja on vielä kehittymässä, joten erilaiset hengitystieinfektiot ja korvatulehdukset kuuluvat tiettyyn ikävaiheeseen. Oman lapsen sairastamista on kurja katsella ja lapsen tukalaan oloon toivoisi nopeasti helpotusta, vaikka sitten lääkkeiden avulla.

RhinovirusBakteerit, virukset ja loistaudit vaanivat meitä jatkuvasti. 1940-luvulla käyttöön otettu penisilliini oli ensimmäinen bakteeritauteihin käytetty hoitomuoto ja tälläkin hetkellä tutkijat kehittelevät uusia antibiootteja vastaamaan nykyisiä, muuttuneita bakteereita. Antibioottien käyttö tautien hoidossa vaihtelee eri maiden välillä. Suomessa niiden käyttöä ei suosita kuin tarpeellisissa tapauksissa, aiemmin antibiooteilla hoidettua korvatulehdustakin pyritään nykyisin hoitamaan kipulääkityksellä. Kaikissa maissa tilanne ei ole kuitenkaan sama ja antibiootteja syödään jopa tavallisiin nuhakuumeisiin. Holtiton käyttö on johtanut bakteerien resistenttiin lääkkeitä vastaan. Tutkijoiden työ onkin melkoista kilpajuoksua aikaa vastaan.

Ravinnosta parempaa vastustuskykyä

Monet taudit on helppo välttää hyvin yksinkertaisin keinoin. Riittävä hygienia ja säännöllinen käsienpesu selättävät jo monta tautia. Ruuasta ja itsensä hoitamisesta on tullut tärkeä trendi länsimaissa ja moni uskoo superfoodien ja vitamiinien voimaan. Immuniteettisuojamme vaihtelee mutta vieläkään ei pystytä selvittämään miksi toiset sairastuvat herkemmin. Jokaisen puolustuskyky on monimutkainen laitos, jonka toimintatapoja on vaikea tutkia.

Mitattavien arvojen lisäksi osansa on myös henkisellä pääomalla, kuten stressinsietokyvyllä ja mielenlaadulla. Talven pahimpien flunssa-aaltojen aikana kannattaa muistaa konstit, joiden avulla saattaa säästyä pahimmilta pöpöiltä. Asiallinen pukeutuminen sääolosuhteet huomioiden auttaa, pää kannattaa pitää lämpimänä ja jalat kuivina. Riittävä ulkoilu ja liikunta ovat kehonterapiaa niin henkisesti kuin fyysisestikin. Ilman ravintolisiä ja superfoodiakin omasta ruokailurytmistä ja monipuolisuudesta voi pitää huolta.

Tauditkin matkustavat

Lisääntynyt matkustelu ja siirtolaisvirrat ovat tuoneet tietoisuuteemme uusia tauteja kuten SARS. Monet pelottavat taudit saavat vuosittain palstatilaa mediassa. Kuumetauti saa helposti miettimään pahimpia vaihtoehtoja, kuten lintuinfluenssaa tai sikainfluenssaa. Monet aiemmin tappaneet taudit on Suomessa jo selätetty rokotusohjelman ja hyvän terveydenhuollon avulla.

Maailmassa on kuitenkin kolkkia, joissa meillä melko tuntemattomat polio, malaria ja tuberkuloosi aiheuttavat lukuisien ihmisten kuolemia vuosittain. Rajumpi infektiotauti on vaarallisin pienille lapsille ja vanhuksille, ensimmäisten puolustusjärjestelmä on vasta kehittymässä ja jälkimmäisten taas heikentymässä. Maailmalla matkustellessa on hyvä hoitaa rokotukset kuntoon ja olla tietoinen alueen tautiesiintymistä, omassa arjessa kuitenkin kotimaiset infektiot ovat yleisimpiä. Kaikilta taudeilta on mahdoton suojautua, omasta hygieniasta ja terveydestä huolehtimisella pääsee kuitenkin pitkälle.

Reply