Syöpä on sairaus, joka tulee elimistön sisältä

Yli 30% suomalaisista sairastuu syöpään elämänsä aikana. Kehittyvissä maissa luku on usein vielä suurempi. Syöpiä tunnetaan lähes 200 eri tyyppiä ja kyseessä on hyvin yleinen sairaus. Osa syövistä on ehkäistävissä omilla elintavoilla, kun taas osaan ei voi vaikuttaa ja sairastuminen on lähinnä huonoa tuuria. Syövän kanssa eläminen voi kuitenkin kehittyneiden hoitojen vuoksi olla hyvin tasapainoista ja normaalia elämää, monet sairastuneet käyvät myös töissä oman vointinsa puitteissa. Työelämässä questback tarjoaa ratkaisuja.

Mikä on syöpä?

Syöpä syntyy, kun jotkut ihmisen kudoksen solut alkavat jakaantua epänormaalisti. Tätä jakaantumista voi periaatteessa tapahtua missä tahansa kudoksessa, mutta tietyllä alueella, esimerkiksi ohutsuolessa ei esiinny lähes koskaan syöpää, kun taas rintasyöpä ja eturauhassyöpä ovat hyvin yleisiä.

Epänormaali jakautuminen johtuu usein mutaatiosta solun DNA:ssa, joka sisältää ohjeet solun fysiologiselle toiminnalle esimerkiksi proteiinien tuotannolle ja solujen jakaantumiselle. Jokaisella solulla on tietty elinikä ja myös ihmisen elinaikana soluja kuolee ja syntyy jatkuvasti lisää. Kun solu alkaa jakaantua epänormaalisti, elimistö yleensä reagoi siihen. Solu saattaa vastaanottaa viereisiltä soluilta näiden tuottamia kemiallisia viestejä, jotka indusoivat jakaantuvan solun apoptoosin eli solukuoleman.

Aina solu ei kuitenkaan vastaanota näitä viestejä tai reagoi niihin ja silloin jakaantuvasta solusta syntyy tuumori eli kasvain. Kasvain voi olla benigni eli hyvänlaatuinen tai maligni eli pahanlaatuinen. Kasvainten hyvän- ja pahanlaatuisuutta arvioidaan siten leviääkö kasvain muualle elimistöön tai ympäröiviin kudoksiin. Invasiiviset kasvaimet leviävät myös ympäröiviin kudoksiin ja pahanlaatuiset kasvaimet lähettävät etäpesäkkeitä muualle elimistöön ja myös muihin kudoksiin kuin siihen, mistä ne ovat lähtöisin.

Syövän hoito

Syöpähoidot ovat kehittyneet valtavasti ja uusia syöpälääkkeitä kehitetään jatkuvasti lisää sitä mukaa, kun erilaisia syöpiä opitaan tuntemaan paremmin. Uusissa lääkkeissä ovat yleistyneet biologiset lääkkeet, jotka on helpompi kohdistaa suoraan tietyille syöpätyypeille.

Syöpähoitojen tavoitteena on parantaa syöpä, mahdollistaa sairastuneelle mahdollisimman hyvä sairauden hallinta ja hyvä elämänlaatu myös hoitojen kannalta ja ehkäistä syövän uusiutumista. Syöpähoidot ovat jokaisen kohdalla hieman erilaisia, sillä ne riippuvat syövän tyypistä ja sairastuneen hoidettavuudesta.

Hoitoja voidaan tehdä leikkauksella, mikä onkin tehokkain hoitomuoto, jos kasvain ei ole vielä lähettänyt etäpesäkkeitä. Tämän lisäksi sairastunut saa usein eriaisia syöpälääkkeitä, kuten sytostaatteja, jotka ehkäisevät solujen jakautumista. Hoitoihin voidaan yhdistää myös sädehoitoa. Tämän lisäksi sairastuneelle voidaan antaa erilaisia kipulääkkeitä hänen halutessaan ja hänen on mahdollista saada terapiaa tai muuta psykologista apua.

Syövän ehkäisy

Osaa syövistä on mahdollista ehkäistä elämällä terveellisesti. Erityisesti ruoansulatuskanavan syövät suusta peräsuoleen ovat ehkäistävissä välttämällä tupakointia, alkoholia ja nuuskaa ja syömällä runsaasti kasviksia. Esimerkiksi suusyövässä on tehty meta-analyysi, jossa todettiin että jokainen päivittäinen annos kasviksia puolittaa syövän riskiä 50 %.

Myös liikunta ehkäisee tehokkaasti syöpää, sillä se vähentää muita syöpään liittyviä terveysriskejä ja pitää aineenvaihdunnan vilkkaana, mikä puolestaan lisää myös elimistön oman puolustusjärjestelmän toimintaa. Osa syövistä voidaan ehkäistä myös säännöllisellä seulonnalla, kuten mammografialla, papaseulonnalla tai eturauhaskokeella. Näissä seulonnoissa on tärkeää käydä säännöllisesti. Samoin jos epäilee itsellään syöpää, kannattaa hakeutua lääkärin tutkimuksiin.

Reply