Iho-ongelmat matkailijan kiusana

Iho on elimistön suurin elin ja sen toimintaa ei monesti tule edes ajatelleeksi, ennen kuin jokin sen toiminnassa sattuu menemään pieleen. Iho-ongelmat ovat melko yleisiä ja esimerkiksi noin puolet suomalaisista kärsii jossain elämänsä vaiheessa jonkinlaisista iho-ongelmista. Perinteisiä iho-ongelmia, kuten kuivaa tai rasvaista ihoa voi hoitaa helposti myös apteekista tai kosmetiikkaliikkeistä saatavilla tuotteilla, esimerkiksi Cliniquen tuotteilla, joiden avulla saa kosteutusta herkemmällekin iholle ja apua muihin tyypillisiin ongelmiin, kuten mustapäihin tai lieviin ihottumiin.

Matkailijat kärsivät paljon lievistä iho-ongelmista

Ulkomaille matkustavista tyypillisimpiä matkailijan oireita ovat vatsavaivat ja iho-ongelmat. Iho-ongelmat ovat usein lieviä, esimerkiksi auringonpolttamia tai uv-säteilystä aiheutunutta ihottumaa, jota on helppo välttää suojautumalla auringolta. Aurinkoihottuman tunnistaa usein siitä, että se tulee samaan paikkaan, johon ärsytys on aiemmin ilmaantunut. Myös allergiat erilaisille paikallisille ruoille tai materiaaleille voivat aiheuttaa ihottumaa.

Hyönteisten pistot kiusana

Matkailijat kärsivät tropiikissa myös erilaisista hyönteisten pistoista, jotka kutiavat helposti. Niiden raapimista tulee kuitenkin välttää, sillä ne infektoituvat helposti. Hyttysten pistojen riskinä on lisäksi malaria, dengue ja muut arbovirusinfektiot. Myös esimerkiksi hotellien lakanoissa tai huoneen muissa rakenteissa voi olla punkkeja tai luteita, joiden puremilta on syytä suojautua mahdollisimman hyvin.

Bakteerit viihtyvät kosteassa

Bakteerit viihtyvät usein hyvin kuumassa ja kosteassa ilmastossa, joka tropiikissa vallitsee. Tällöin joku iholla normaalistikin elävistä bakteereista voi infektoida esimerkiksi iholle syntyneen haavan ja aiheuttaa pahimmillaan vakavankin tilan. Erityisesti märkivät haavat tulee puhdistaa ja suojata huolellisesti. Haavan on saatava myös välillä hengittää ja mikäli siinä on päällä laastari tai side, on se vaihdettava riittävän usein, ettei bakteereja pääse kertymään.

Sieni-infektion riski tropiikissa

Myös sienet viihtyvät hyvin kosteassa ja varsinkin vaelluksilla, joissa jalat hikoilevat ja kengät ovat pitkään jalassa, saattaa esimerkiksi jalkasilsa levitä merkittävästikin. Vaeltajan tulee myös varoa jalkojen haavoja, sillä märät kengät ovat bakteeripesäkkeitä ja jalan haavan kautta bakteerit saattavat päästä verenkiertoon ja aiheuttaa pahimmillaan verenmyrkytyksen.

Reply