Millaisia ovat akvaariokalojen tunnetuimmat sairaudet?

Oletko sinäkin akvaariokalojen ystävä? Kotonasi on värikäs akvaario, jossa on paljon erilaisia akvaariokaloja, rapuja, kasveja ja kotiloita? Monille perheille ja yksin asuville akvaariot ovat juuri oikea valinta, sillä akvaariokalat pärjäävät jopa viikon ilman päivittäistä hoitoa omistajan ollessa matkalla. Omistajan pitää kuitenkin jättää kaloille ruokinta-automaattiin sopivaa ruokaa poissaolonsa ajaksi.

Kauniit ja värikkäät akvaariokalat tuovat paljon iloa, mutta muistathan, että kalat voivat joskus sairastua aivan samaan tapaan kuin muut eläimet tai ihmiset. Tutustutaan seuraavassa akvaariokalojen potemiin sairauksiin ja niiden ennaltaehkäisyyn.

Hanki kauniit ja tilavat akvaariot kätevästi verkosta

Jos olet hankkimassa elämäsi ensimmäistä akvaariota, tutustu ensin zoo.fi -verkkosivustoon. Tarjolla on tietoa akvaariokalojen hankinnasta, akvaarion perustamisesta, hoidosta sekä kalojen ruoasta ja vitamiineista/hivenaineista. Internetin suositusta nettimyymälästä löytyy akvaarioita jokaiseen makuun, muun muassa hienoja kalusteakvaarioita ja akvaariovalaistuksia sekä kaikenkokoisia ja -mallisia akvaarioita. Tarjolla on myös suolavesi- ja nanoakvaarioita.

Ruokaa, vitamiineja ja hivenaineita saman katon alta

Kaikkea akvaarioon ja akvaariokaloihin liittyvää löytyy zoo.fi -verkkokaupasta. Tarjolla on muun muassa hiutale- ja väriruokaa kalojen terveyden varmistamiseksi.

Akvaariokalojen tunnetuimmat ja yleisimmät sairaudet

Loisen aiheuttama valkopilkkutauti

Valkopilkkutaudin aiheuttajana toimii ichthyophthirius multifiliis, eli yksisoluinen loinen. Loisen keinona on tunkeutua akvaariokalan limakalvoon koteloitumalla sinne. Mistä loisen läsnäolon sitten huomaa? Yksinkertaisesti akvaariossa uivan kalan ihoon ilmestyneistä valkoisista, pienikokoisista pilkuista. Kalan iholle saattaa sairauden edetessä ilmestyä myös harmaita, suurikokoisia läiskiä, jonka lisäksi ihosta saattaa irrota sekä limaa että ihon palasia. Kysymyksessä on erittäin vakava sairaus, joten asiaan kannattaa heti herättää huomiota.

Valkoisten pilkkujen lisäksi kalan liikkeet vedessä saattavat olla haparoivia ja epäsäännöllisiä. Uinti ei suju kuten ennen ja kala ui kaarevaan tyyliin juurien, kivien ja ja muiden akvaarion sisusteiden läheltä. Kalan evät ovat vartalonmyötäisessä asennossa ja kala voi potea ruokahaluttomuutta. Akvaariokalan helposti huomattaviin oireisiin voi kuulua myös hengityksen vaikeutuminen ja liian nopea hengittäminen. Normaalisti akvaariokalat haukkaavat happea vedenpinnan alapuolen tuntumassa.

Miten lemmikkikalalle voidaan antaa pikaista apua? Katsotaanpa seuraavat vinkit:

  • Käsittele koko akvaario, sillä loisia on paitsi kaloissa myös akvaarion pohjalla.
  • Akvaarion lämpötila nostetaan hitaasti korkeammalle noin 28–30 asteeseen, mutta samalla on muistettava, että kalat ja kasvusto eivät kestä liian korkeita lämpötiloja. Perehdy siis asiaan tarkasti.
  • Akvaarion veden vaihtaminen ja imuroiminen, jolloin vaihdetaan samalla myös pohjamateriaali.
  • Akvaariot kannattaa pitää aina hyvässä kunnossa, sillä puhtaus edistää terveyttä myös akvaariokalojen tapauksessa.
  • Hoidon/käsittelyn keston pitää aina olla noin 14–20 vuorokautta, jolloin loiset saadaan tehokkaasti häädettyä. Lääke toimii loisiin niiden ollessa parveiluvaiheessa.

Harmillinen sieni-infektio

Sieni-infektiota aiheuttavat achlya- ja saprolegnia-sukuiset sienet. Sieni-infektio iskee usein kaikkein heikommassa fyysisessä kunnossa oleviin akvaariokaloihin. Mikä kalojen terveyttä akvaariossa sitten heikentää? Siinä hyvä kysymys. Usein syynä ovat matala veden lämpötila ja huonoa hoitoa kokenut akvaario kasveineen ja kaloineen. Tärkeää on, että kaikenlaiset kodin akvaariot pidetään puhtaina. Sieni-infektiota saattaa tulla kalan silmiin, eviin, iholle ja kudoksiin. Tartuntaoireet pitää kalojen terveyden kannalta huomata riittävän nopeasti.

Tartunnan saaneissa kaloissa on tyypillisesti sieni-infektioon kuuluvaa pumpulimaista ainesta, joka tuntuu pienentyvän heti, jos kala poistetaan hetkeksi vedestä. Akvaariokalojen oireina sieni-infektiossa ovat usein myös ruokahaluttomuus ja apaattisuus. Sieni-infektiosta kärsivä kala ui vähemmän kuin ennen ja oleskelee mielellään vain lähes näkymättömissä akvaarion nurkan hämärissä.

  • lämpötilan nosto akvaariossa
  • puhtaan veden vaihtaminen
  • vitamiinikuuri kalan immuunijärjestelmän tukemiseksi
  • käsittely sieni-infektioon sopivalla aineella

Lyhyesti akvaarion perustamisesta

Akvaariokalojen valintaan kannattaa kiinnittää runsaasti huomiota. Yleinen suositus on, että aina vähintään 3–4 kalaa olisi saman lajin edustajia, jolloin kalat voisivat tuntea olonsa turvalliseksi ja stressittömäksi. Jos akvaario on pieni/pienehkö, pitää muistaa, että akvaariokaloilla ei saa olla akvaariossa liian ahdasta. Laitathan akvaarioon alkuvaiheessa myös runsaasti kasveja, sillä ne vähentävät kaloille haitallisten typpiyhdisteiden määrää vedessä. Perustaa siis akvaario ja nauti terveiden kalojen ja merihevosten polskinnasta!

Reply