Legionellabakteeri – pitäisikö sinun varoa sitä?

Lämmin suihku tekee hyvää. Se rentouttaa raskaan opiskelu- tai työpäivän jälkeen, mutta tiesitkö, että liian lämpimällä suihkulla on kuitenkin aivan toisenlaisia vaikutuksia? Tutkitaan seuraavaksi, minkälainen veden lämpötilan pitäisi vähintään olla mukavan suihkukokemuksen saamiseksi ja esimerkiksi haitallisten kiinteistövesissä esiintyvien bakteerien poissulkemiseksi.

Liian lämmin suihku useamman kerran viikossa voi aiheuttaa muun muassa verenpaineen nousua, ihon kutisemista, ihon kuivumista sekä hilseilyä että jopa erilaisia tulehduksia. Kotimaisissa kiinteistövesissä voi esiintyä muun muassa keuhkokuumetta aiheuttavaa legionellabakteeria. Veden lämpötilan pitäisi olla kiinteistöjen lämminvesijärjestelmissä vähintään 55 asteista, jotta kaikki bakteerinaiheuttajat kuolevat. Kyseisessä lämpötilassa ei kukaan tietenkään voi käydä suihkussa, mutta kiinteistöissä turvallisuustekijät vaativat tuon asteista vettä.

Oletko koskaan ajatellut kätevän suihkusekoittajan hankkimista? Suihkusekoittaja takaa käyttäjälle optimaalisen käyttöveden sekoittamalla kylmän ja lämpimän veden keskenään. Suihkusekoittajan avulla aamusuihku hyvin nukutun yön jälkeen voi olla todellinen elämys!

Miellyttävän lämpöinen suihku virkistää ja takaa mukavan energisen olon koko päivän. Illalla otettu suihku puolestaan rauhoittaa mieltä ja auttaa nukahtamaan mukavan päivän jälkeen. Todella mielenkiintoinen uutuus, eikö totta? Kokeile siis sinäkin ja nauti aivan uudenlaisesta suihkuelämyksestä.

Tiesitkö, että suosittu ja hyvää tekevä suihkusekoittaja pitää myös kaikki pinnat aivan kosketuslämpöisinä, joten suihkusta voi pitää kiinni pelkäämättä esimerkiksi palovaurioita. Suihkusekoittajan käytöstä nauttivat kaiken ikäiset henkilöt, joten helppokäyttöinen suihkusekoittaja on oivallinen valinta jokaiseen kotiin.

Legionellabakteeri, minkälainen se oikein on?

Suomalaisissa kiinteistövesissä esiintyvä legionellabakteeri saattaa olla erityisen vaarallinen toipilaille ja seniori-ikäisille henkilöille. Perusterveelle henkilölle kiinteistövesi on turvallista käyttää eikä keuhkokuumeen, hengitystieinfektioiden tai Pontiac-kuumeen riskiä ole olemassa. Jos kuitenkin kysymyksessä on tilanne, että legionellabakteereita on vedessä joskus liikaa, silloin myös perusterveillä henkilöillä on havaittu lievä sairastumisen riski.

Talousvettä ja sen laatua seurataan ahkerasti kuntien vesilaitosten taholta, jotta bakteeripitoisuudet eivät lähde kovaan kasvuun kerrostalokiinteistöjen lämminvesijärjestelmissä. Suomessa kuluttajat nauttivat aina puhdasta ja turvallista vettä, sillä talousveden laatua seurataan säännöllisesti, kuten Suomen lainsäädäntö velvoittaa tekemään.

Legionellabakteeriin sairastuu Suomessa vuosittain noin 14 henkilöä. Kylmän veden lämpötilan pitää olla aina optimi, eli se ei saa milloinkaan kohota yli 20 asteen, jolloin se pysyy turvallisesti riittävän viileänä. Myös lämpimän veden pitää olla riittävän kuumaa, jolloin bakteeristoa ei pääse syntymään.

Suomessa sekä kunnat, kaupungit, että sairaanhoitopiirit ja ihmiset itse huolehtivat hyvin terveydestään. Myös sairauksien ennalta ehkäisy Suomessa on suhteellisen helppoa eikä useinkaan kallista.

Legionellabakteerin ilmestyminen Suomessa on siis erittäin harvinaista ja veden laatu hyvä. Suihkussa ja saunassa käymisen lisäksi suomalaiset juovat runsaasti vettä ja käyttävät sitä myös ruoanlaittoon. Suihkusekoittaja tarjoaa miellyttävät suihkuhetket mihin aikaan vuorokaudesta tahansa turvallisuutta lisäävän antiheat-järjestelmän avulla. Kyseinen järjestelmä takaa, että lämpötila ei pääse koskaan nousemaan liian korkealle vaan pysyy aina miellyttävän tasaisena. Lämpimämmän tai viileämmän veden saamiseksi kuluttajalla on lisäksi mahdollisuus ohittaa kyseinen järjestelmä, joka tapahtuu yleensä yhtä kytkintä kääntämällä. Helppoa ja nopeaa, eikö totta?

Tarkista veden lämpötila omakotitalossa ja taloyhtiöissä

  • Jos talossasi on käytössä lämminvesivaraaja, niin voit itse tarkistaa laitteen ohjauksesta tai mittarilta voimassa olevan lämpötilatason.
  • Lämpöpumpuista löytyy myös oma lämminvesivaraaja, joka on yleisesti integroitu kyseiseen laitteeseen. Lämpötilaan saa tarkistettua yleensä myös lämpöpumpun mittausvalikon avulla.
  • Taloyhtiöissä veden lämpötilan tarkistuksen hoitaa yleensä huoltomies tai kiinteistön talonmies.
  • Nauti sopivan lämpöisestä vedestä ilman minkäänlaisia turvallisuusriskejä kätevän suihkusekoittajan avulla, jonka tilaat kätevästi verkosta.

Reply